Stopp vannet!

Stopp vannet!
Antallet vannskader har økt kraftig i norske boliger og hytter de siste årene. Med en vannstopp forhindrer du omfattende ødeleggelser som følge av lekkasje.

Hvert åttende minutt oppdages en vannskade i norske hjem, ifølge Finans Norge. I 2013 betalte forsikringsselskapene ut nesten 2,3 milliarder kroner i erstatninger for vannskader i norske boliger og hytter. Erstatningene økte med 15 prosent sammenlignet med året før, og antallet steg med hele 17 prosent.

Med en vannstopp kan du forhindre at slike skader oppstår hos deg.

Rimeligere forsikring

‒ Du kan stoppe vannet med en lokal eller sentral ventil. Med en lokal ventil, monterer du fuktfølere som styrer en ventil for hvitevarer i ett rom. Hvis du har en oppvaskmaskin og et kjøleskap på kjøkkenet, kan du da ha to fuktfølere og en ventil, forklarer Terje Lillemo i CTM Lyng som bl.a. produserer sikkerhetsprodukter til forebygging av vannlekkasjer.

‒ Med en sentral ventil, installerer du bevegelsesfølere i hvert våtrom som er koblet opp mot en felles ventil for hele huset. Ventilen er da åpen i tre timer fra siste bevegelse i et våtrom, slik at hvitevarer får gå ferdig før vannet stenges av. Dette kan kombineres med fuktfølere mot ventilen. Da vil du ha et komplett system for vannstopp, sier Lillemo.

Han sier investeringskostnaden er lav i forhold til sikkerheten. I tillegg kan installering av vannstopp gi deg lavere forsikringspremie.

Helsegevinst

Det er nå påbudt med vannstopper i alle våtrom som ikke har sluk – slik som kjøkken og WC. Det gjelder for nybygg, men eksisterende boliger kan med fordel installere det samme.

‒ Det er like enkelt å montere vannstopp i gamle som nye boliger, sier Lillemo:

‒ Et hus med en alvorlig vannskade blir sjelden helt bra igjen. Vi vet også at lekkasjer i isolerte hus, kan føre til skjulte soppdannelser. Det finnes mange tilfeller der familier har flyttet inn i en bolig som det viser seg at de ikke kan bo i på grunn av allergier. Å sikre boligen mot vann har derfor en helsemessig gevinst. Ved å forhindre alvorlige vannskader, sikrer man bedre inneklima og at huset er beboelig for all framtid.

Slår av hyttevannet

Fritidsboliger er særlig utsatte for vannskader, fordi de ofte oppdages sent. Det typiske er at vann fryser i kulda og forårsaker sprekker i rør. Når isen så tiner, vil vannet fosse ut gjennom sprekkene og gjøre omfattende skade.

‒ I fritidsboliger kan du installere en trådløs bryter ved inngangen som stenger av alt vannet når du reiser derfra. Neste gang du kommer, slår du hovedinntaket på igjen. Dermed kan du være trygg på at det ikke oppstår vannskader når hytta ikke er i bruk, sier Lillemo.

Har du installert vannstopp i boligen og på hytta? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å forebygge vannlekkasjer.

Kontakt

Postadresse:
PB 18, 2006 Løvenstad
Besøksadresse:
Øvre Rælingsvei 82 2005 Rælingen

Telefon: 63 83 60 50
Epost: steinar@lorenskogvvs.no

Se kart >>