Vanntett vinter

Vanntett vinter
De siste vintrene har frosne rør påført norske boliger skader for flere hundre millioner kroner. Med enkle grep kan du forebygge at kulda ødelegger hos deg.

Hytter og hus som står tomme i vinterkulda er spesielt utsatt for frostskader. Du bør derfor ikke forlate et bygg i vinterhalvåret uten å ta noen enkle forholdsregler.

Hold på varmen

Mange skrur av all varme når de reiser på ferie, for å spare strøm. Men de sparte strømutgiftene er minimale i forhold til de omfattende vannskadene som et iskaldt hus kan forårsake. Skru heller ned temperaturen når du forlater huset eller hytta i vintermånedene, men aldri helt av. Lukk alle ventiler og vinduer før du drar.

Kulda utenfra kan fryse rørføringer som ligger i husets yttervegg. Hvis du er i gang med å bygge bolig eller hytte, må du passe på at den som prosjekterer bygget tar hensyn til dette når plassering av tekniske installasjoner skal planlegges. Dersom rørføringene ligger utsatt til er det ekstra viktig at bygningen har tilstrekkelig isolering.

Ofte skyldes frost i vannrør at rørene er plassert på steder som blir veldig kalde, slik som i yttervegger, kalde kjellere og andre uoppvarmede rom. Frostbeskyttelseskabler og vintermatter kan forebygge frostdannelser utsatte steder. Ta kontakt med oss for aktuelle løsninger til din bolig!

Stopp vannet

Få nordmenn stenger vannkrana før de forlater boligen eller hytta si. Ved å stenge hovedkrana unngår du at vann lekker ut om et rør skulle sprekke. Det kan spare deg for enorme vannskader. Når du har stengt vanntilførselen er det lurt å åpne en annen kran, slik at vann som er oppsamlet i rørene, kan renne ut. Da tømmer du systemet samtidig som trykket avlastes hvis frosten kommer .

Før du forlater bygget, er det også lurt å ta denne runden: Hell frostvæske i vannlås og toalettskål, slå av og tøm eventuell vannpumpe og vannbereder og koble fra hageslangen. Hvis bygget skal stå tomt over tid, bør du få noen til å se om huset jevnlig, slik at et eventuelt uhell kan stoppes før skaden blir for stor.

Det finnes flere smarte produkter som automatisk stenger vanntilførselen ved en vannlekkasje. Slik kan du sørge for at boligen din til en hver tid er sikret mot vannskader. Ta kontakt med oss for råd om hvordan du kan sikre boligen din mot vannskader!

Hvis røret fryser

Om du ikke allerede har stengt hovedkrana – gjør det umiddelbart hvis du oppdager at et rør er frosset. Hvis hovedkrana står åpen, kommer vannet til å fosse ut når isproppen smelter. Når du har stengt krana, varmer du opp rommet. Hvis du har lokalisert det frosne røret, kan du tine det opp med en varmluftpistol, hårføner eller vifteovn under tilsyn. Bruk aldri åpen varme som skibrenner eller primus. Når røret har tint, åpner du hovedkrana forsiktig mens rørene kontrolleres mot lekkasjer.

Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å reparere skaden og hindre ytterligere skader!

Kontakt

Postadresse:
PB 18, 2006 Løvenstad
Besøksadresse:
Øvre Rælingsvei 82 2005 Rælingen

Telefon: 63 83 60 50
Epost: steinar@lorenskogvvs.no

Se kart >>